Antep Usulü Yuvalama




 Instagram’da bir Amerikalı şefin sokakta Antepli bir kıza ne yemek istediğini sormasıyla başladı benim Yuvalama maceram. Macera diyorum çünkü en lezzetlisini en kolay şekilde nasıl yaparım diye düşünmeye başladım. İlk denemem şefin tarifine benziyordu, içinde kuzu incik yoktu. İnternette bir tarif gördüm kendime göre değiştirdim. Tarif 150 gr kıyma diyordu, burada kıymalar 1 pound ağırlığında satılıyor. Ben 1 pound kıyma kullandım. Tarif pirinçleri yıkayıp kurutup mutfak tobotunda çekmeyi tavsiye ediyordu, ben hazır pirinç unu aldım. Tarif buğday ununu yoğurtlu karışıma ekliyordu, benim kıymam çok olduğundan köfteye de ekledim. Bu tarifin en zor kısmı nohut büyüklüğünde köfteler yuvalamaktı. Size tavsiyem televizyona istediğiniz programı koyun ve programı seyrederken yuvarlayın yada birinin yardımını isteyin. Trendyol ve başka dükkanlarda aparatı varmış. Çok yapmak istiyorlarsanız alın. Ben mutfağımda bir sürü aparat istemiyorum. O yüzden almayı düşünmüyorum. İleride değişik teknikler denemeyi düşünüyorum. Normal su yerine tavuk suyu kullandım. 

Nuran ablamin kocasi Antepli, kendisi de yillarca Antep'de yasadi. Bugun telefonda bu tarifi konustuk. Tavsiyeleri: - kofte sadece pirinc unuyla yapilir, suzme yogurt kullanirsak daha lezzetli olur, yogurtlu karisimin icine 1 yemek kasigindan fazla bugday unu konmaz, koftelerin nohuttan kucuk olmasi lazim. 

- 450 gr. kıyma (ben organik inek kıymadı kullandım. Tadı bayağı fark ediyor)

- 1 soğan (rendelenmiş)

- 1 kupa pirinç unu

- 2 yumurta

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- tuz

- 1 kupa pişmiş nohut

- 6 kupa tavuk suyu

- 1 kupa yoğurt

- 1 yemek kasigi bugday unu

- 2 yemek kasigi tereyağı

- 1 yemek kasigi kuru nane

Yapılışı:

  1. Kıymayı, rendelenmiş soğanı, pirinç ununu, bir yumurtayı ve karabiber ve tuzu iyice yoğurun. Üstünü kapatıp yarım saat buzdolabında dinlendirin. 
  2. Nohut büyüklüğünde köfteler yapın. Elinizi zeytinyağıyla yağlansanız daha kolay olur. Benim ellerim küçük. İki küçük topu aynı anda yuvarladım. Ama yine de bir saat sürdü. 
  3. Tavuk suyunu derin bir tencereye ekleyin. Kaynayınca içine köftelerle, nohutu ekleyin. Ateşi düşürüp 5 dakika pişirin. 
  4. Bir kapta, yoğurt, yumurta ve 1 yemek kasigi buğday ununu karıştırın. Bir kepçe kaynayan sudan alıp ekleyin. Bir kısmını tencereye ekleyin. Bir kepçe daha kaynayan sudan alıp yoğurt karışına ekleyin. Yavaş yavaş kesilmeyecek şekilde devam edin. 
  5. Bir tavada tereyağını eritip naneyi ekleyin. Yemeğin üstüne dökün. 



Comments