Kore Usulu Kiymali Bibimbap

 


Bu tarifi Hello Fresh'den aldim. Evde yapmak cok kolay. Iki kisilik yada dort kisilik hazirlayabilirsiniz. Dort kisilik icin olculeri ikiyle carpin. Ilk yiyisim, gayet lezzetliydi. Denemenizi tavsiye ederim. Bu arada Koreli arkadasim bu yemegin Amerikan damak tadina gore degistirildigini soyledi. Yani anlayacaginiz adi Kore yemegi ama kendi degil :-)

- 2 adet yeşil soğan

- 1 büyük yesil kabak (Girit kabağı)

- 1 sarımsak tanesi

- 3/4 kupa yasemin pirinci

- 1 yemek kaşığı susam yağı

- 2 tatlı kaşığı Sriracha sosu

- 2 kalın havuç

- 100 gr beyaz mantar

- 1 parmak zencefil

- 5 tatlı kaşığı beyaz şarap sirkesi

- 2 yemek kaşığı soya sosu

- 100 gr dana kiymasi

Yapilisi

  1. Sebzeleri ve mantarlari yikayip kurulayin
  2. Yesil soganlari temizleyip beyaz ve yesil kisimlarini ayri ayri verevlemesine kesin. Havuclari soyun, basini ve ucunu kesin. 
  3. Havucu yanlamasina yatirip patates soyucusuyla uzun kurdela seklinde kesin. Dondurerek kesmeye devam edin, havucun ortasina gelene kadar. Havucun ortasini atin (ben yedim ;-))
  4. Yesil kabagin tepesini kesin. Daha sonra ortadan uzunlamasina ikiye keserek yarim ay seklinde dograyin.
  5. Mantarlari ince olarak kesin. 
  6. Sarmisak ve zencefili baharat rendesiyle rendeleyin.
  7. Kucuk bir tencereye 1 ve 1/4 kupa su ekleyin. Bir cimdik tuz ile pirincleri ekleyin. Su kaynadiktan sonra atesi dusuk isiya getirip 15-18 dakika pirinc pisene kadar pisirin.
  8.  Kucuk bir kapta yesil soganin beyaz kisimlarini beyaz sarap sirkesi ve cimdik tuz ile salamura edin.
  9. Ayri bir kucuk kapta susam yagi ile 1 yemek kasigi soya sosu ve Sriracha sosunu karistirin
  10. Bit tavaya biraz sivi yag ekleyin. Orta ateste yag isininca kurdela seklinde kesilmis havuclari tuz ve karabiber ekleyip, karistirarak 3-4 dakika pisirin. Ayri bir tabaga alin.
  11. Ayni tavaya kesilmis kabaklari ekleyin. Uzerlerine tuz ve karabiber ekleyip 4-5 dakika pisirin. Ayri bir tabaga alin.
  12. Mantarlari tavaya alip, tuz ve biber ekleyip 3-5 dakika pisirin. Ayri bir tabaga alin.
  13. Ayni tavaya biraz daha yag ekleyip, rendelenmis zencegil ve sarmisagi orta ateste 20-30 saniye cevirin, ve uzerine daha kiymasini ekleyin. Kiymalari karistirirak ayirirak kizarana kadar 2-3 dakika pisirin. Kiymalarin uzerine geri kalan 1 yemek kasigi soya sosunu ekleyip 1- 2 dakika daha pisirin.
  14. Pirinc pilavini catalla karistirarak havalandirin. Iki ayri canak tabaga yerlestirin. Uerine kiyma, havuc, kabak ve mantarlari yerlestirin. Ustune salamura ettiginiz ve daha sonra suzdugunuz yesil soganin beyaz kisimlarini serpistirin. Susam yagli sosu uzerine ekleyip, kalan yesil soganin yesil kisimlarini serpistirin.

 Afiyet olsun. 

Kaynak: https://www.hellofresh.com/recipes/korean-beef-bibimbap-5ab3b883ae08b53bb4024952

Comments