Eskiden bir restoranin paylastigi tarifle siste limon otlu tavuk yapardim. Bir Vietnam restoraninda yedikten sonra mudavimi olmustum. Dun Wegmans'de organik tavuk baldiri bulunca (chicken thigh'in Turkcesi nedir cikaramadim :-)) bugun yapmak kismet oldu.
Ilk olarak tavugu 1 ile 3 saat arasi marine etmemiz lazim.
Marine icin:
- 6 adet kemikli tavuk baseni
- 4 adet limon otu (ince dogranmis)
- 8 sarmisak tanesi (ince dogranmis)
- 1 adet shallot (ortadan ikiye bolunup, ince dogranmis)
- 2.5 yk esmer seker
- 2.5 yk lime suyu
- 4 yk fish sauce
- 4 yk soy sosu
- 4 yk soguk su
Baska malzemeler
- 1.5 yk nisasta (2 yk su ile karistirilacak)
- 2 adet yesil sogan (incecik dogranmis)
Yapilisi:
- Mutfak robotunda butun malzemeleri ince kiyip karistirin. Tavuk harici butun marine malzemelerini Instant Pot'in celik tenceresine yerlestirin. Ustune deri tarafi altta kalacak sekilde tavuklari yerlestirin. Benim Instant Pot'im 6 quart. Tavuklari yerlestirmesi biraz dikkat istedi. 1 ile 3 saat arasi buzdolabinda marine edin,
- Tavuklari buzdolabindan cikardiktan sonra deri kismi yukariya gelecek sekilde cevirin.
- Yuksek basincta 7 dakika pisirip, 10 dakika dogal basinc cikarilisi (natural release) yapin (yani 10 dakika bekleyin, sonra dudugunu acip basincini cikarin).
- Tavuklari cikarip tepsiye yerlestirin. Ben bu tepsiyi kullaniyorum, tavsiye ederim. Ustunde teli var. Ben telin uzerine dizdim.
- Instant Pot'in Cancel dugmesine basin. Daha sonra saute ayarina getirin. 1.5 yk nisastayi 2 yk kasigi su ile karistirin ve yavasca tencerenin icinde kalan sosa ekleyin. Sos hafif koyulasincaya kadar kaynatin.
- Bu sosu tavuklarin uzerine serin. Tavuklari firinin izgarasinda yaklasik olarak 5 dakika pisirin,
- Tavuklar firindan coktiktan sonra uzerlerine incecik dogranmis yesil sogani serpip servis edin.
Yapilisi:
- Limon otlarini yikayin. Yesil kisimlarini beyaz kisimlarindan ayirin, Usteki sert yapraklari atin. Ince ince dograyin.
Comments
Post a Comment