Instant Pot'ta Limon Otlu Tavuk

 Eskiden bir restoranin paylastigi tarifle siste limon otlu tavuk yapardim. Bir Vietnam restoraninda yedikten sonra mudavimi olmustum. Dun Wegmans'de organik tavuk baldiri bulunca (chicken thigh'in Turkcesi nedir cikaramadim :-)) bugun yapmak kismet oldu. 

 



Ilk olarak tavugu 1 ile 3 saat arasi marine etmemiz lazim. 

Marine icin:

- 6 adet kemikli tavuk baseni

- 4 adet limon otu (ince dogranmis)

- 8 sarmisak tanesi (ince dogranmis)

- 1 adet shallot (ortadan ikiye bolunup, ince dogranmis)

- 2.5 yk esmer seker

- 2.5 yk lime suyu

- 4 yk fish sauce 

- 4 yk soy sosu

- 4 yk soguk su

 Baska malzemeler

- 1.5 yk nisasta (2 yk su ile karistirilacak)

- 2 adet yesil sogan (incecik dogranmis)

Yapilisi:

  1. Mutfak robotunda butun malzemeleri ince kiyip karistirin. Tavuk harici butun marine malzemelerini Instant Pot'in celik tenceresine yerlestirin. Ustune deri tarafi altta kalacak sekilde tavuklari yerlestirin. Benim Instant Pot'im 6 quart. Tavuklari yerlestirmesi biraz dikkat istedi. 1 ile 3 saat arasi buzdolabinda marine edin,
  2. Tavuklari buzdolabindan cikardiktan sonra deri kismi yukariya gelecek sekilde cevirin. 
  3. Yuksek basincta 7 dakika pisirip, 10 dakika dogal basinc cikarilisi (natural release) yapin (yani 10 dakika bekleyin, sonra dudugunu acip basincini cikarin).
  4. Tavuklari cikarip tepsiye yerlestirin. Ben bu tepsiyi kullaniyorum, tavsiye ederim. Ustunde teli var. Ben telin uzerine dizdim.
  5. Instant Pot'in Cancel dugmesine basin. Daha sonra saute ayarina getirin. 1.5 yk nisastayi 2 yk kasigi su ile karistirin ve yavasca tencerenin icinde kalan sosa ekleyin. Sos hafif koyulasincaya kadar kaynatin.
  6. Bu sosu tavuklarin uzerine serin. Tavuklari firinin izgarasinda yaklasik olarak 5 dakika pisirin,
  7. Tavuklar firindan coktiktan sonra uzerlerine incecik dogranmis yesil sogani serpip servis edin.




Yapilisi:

  1. Limon otlarini yikayin. Yesil kisimlarini beyaz kisimlarindan ayirin, Usteki sert yapraklari atin. Ince ince dograyin.

Comments