Guacamole

Meksika mutfagindan...Eskiden Meksikali komsularimiz vardi, kucuk ogullari bir gun ogle yemegine davet etmistik ve yemegin yaninda guacamole vermistik. Cocuk yememisti - ona acaip gelmisti :) Meksikanin her yoresinde yenilen bir yiyecek degil demekki. Meksika restoranlarinda iki sekilde servis ediliyor: 1- Misir cipsine dip olarak 2 - Ince kesilmis iceberg marulunun ustunde salata olarak.



- 2 orta boy avakado (elinizle dokununca yumusak olmasi lazim)

- 2 arpacik sogan (golden pearl onion - incecik kup halinde dogranmis - yoksa kucuk bir soganin 1/4'unu ince kesin)

- 1/2 limonun suyu (orijinal tarifte lime (yesil limon) var)

- 6-7 adet taze kisnis (incecik dogranmis)

- tuz



Yapilisi:

  1. Avakadoyu yikadiktan sonra ortadan ikiye kesin, ve avakadoyu ikiye ayirin. Bicaginizi cekirdege saplayin ve geri cekince cekirdek cikmis olacak. Kasigin iciyle avakadonun yesil etini kabugundan siyirin. 

  2. Bir kasede avakadolari catal yada kasikla ezin. Icine incecik kup halinde dogranmis sogan, limon suyu ve kisnisi ekleyip karistirin.
Ben salata niyetine yedim.  Istege gore icine incecik kup seklinde dogranmis bir kucuk domates yada ezilmis sarmisak da eklenebilir. Kisnis cok hos bir tat katiyor, kisnissiz tavsiye etmem.



Avakadonun yararlari:

  1. Icindeki 'oleic asit' kotu kolestrolu dusuruyor

  2. Icindeki potasyum tansiyonu duzenliyor

  3. Icindeki 'folate' kalbi koruyor

  4. Icindeki 'carotenoid lutein' gogus kanserine karsi koruyor 

  5. Icindeki 'glutathione' antioksidan - bizi gencligimizi ve guzelligimizi koruyor :)
http://www.pyroenergen.com/articles07/avocado-health-benefits.htm

http://www.healthdiaries.com/eatthis/10-health-benefits-of-avocados.html 

Comments